22 Ağustos 2022 - Pazartesi

YEŞİLÇAM’IN "KADİR BABA"SI

Yazar - Muzaffer Ayhan Kara
Okuma Süresi: 3 dk.
Muzaffer Ayhan Kara

Muzaffer Ayhan Kara

-
Takip EtGoogle News

Kadir Savun'u, sinemanın, Yeşilçam'ın "Kadir Baba"sını kim hatırlamaz?

Ama birçoğunuz onun İliç'in Leventpınar Köyünden olduğunu bilmez.

Köyde bizim kapı komşumuzdur. Leventpınarlılar, daha çok kardeşi Faruk Savun'u ve bir de onun kızı, yani yeğeni olan ve yıllardır Feriköy Derviş Eroğlu Salonunda nikah memurluğu yapan Mine Hanım’ı bilirler.

15 Ağustos 1916'da Leventpınar (Erhami) köyünde doğmuş, çocuk yaşta İstanbul Nişantaşı’nın eteklerindeki teneke mahallesinin yamacına gelmişti.

Nişantaşı Ortaokulu sonrasında, Kabataş Lisesi’ne gitti ama ailevi nedenlerle terk etti ve iş hayatına başladı. Bu arada sekiz yaşında Muhsin Ertuğrul’un yönettiği "Bir Millet Uyanıyor" filminde rol aldı.

Sinema öncesinde bir süre boks yaptı, futbol oynadı ve ticaretten memuriyete, manavlıktan şoförlüğe ve fabrika işçiliğine kadar birçok işte çalıştı. 

Kadir Savun, 69 yaşında, 2006 yılında yaşamını yitirdiğinde geride 400 kadar film ve onurlu bir ad bıraktı. Geçirdiği beyin ameliyatı sonrasında yaşamının son birkaç yılını sanatını yapamadan zor koşullarda geçirdi.

Birçok değerli sanatçı gibi o da maalesef onca uğraşmanın, didinmenin karşılığını alamamış, birkaç ay önce bir iki duyarlı sanatçının girişimiyle bir gece düzenlenmişti kendisi için.

Enine boyuna dev yapılı Kadir Baba, iki şeyle övünmüştür; ailesi ve sanatı, sinema dünyasının en iri yapılı aktörü olmakla.

Gür kaşları, zekice bakışlarının üzerinde çoğu kez çatık dururdu. Dudaklarında ise belli belirsiz mahcup bir gülümseme uçuşurdu adeta.

Mert, dürüst, temiz yürekli, sözünün eri, yardımsever, alçakgönüllü, içine kapanık, hoş sohbet, babacan bir kişiliğe sahipti.

Göz kamaştırıcı topluluklardan adeta kaçardı. Eşi Nermin ve kızı Iraz’dan başkasını gözü görmezdi. Dostluğu, arkadaşlığı, vefalı davranışları saygılı ve ölçülüydü.

Bunca yeteneğine, beğenilen üstünlüğüne, usta oyunculuğuna karşın ne yazık ki yaşamı boyunca pek de iyi anlaşılamadığının ezikliğini içine atarak yaşamış ve taşımıştı.

kendisini rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.