22 Ağustos 2022 - Pazartesi

PROF. DR. YILDIZHAN YAYLA’NIN ARDINDAN

Yazar - Muzaffer Ayhan Kara
Okuma Süresi: 4 dk.
Muzaffer Ayhan Kara

Muzaffer Ayhan Kara

-
Takip EtGoogle News

Prof. Dr. Yıldızhan Yayla, Erzincan-İliç-Leventpınar’dandı (Erhami). Yani bendenizin iki dedesi Kırıkçı Recep ve Hakkı Hoca’nın köyünden. Yıldızhan Hoca ile hısımdık Hakkı Hoca dedem tarafından. Teyzem, onun amcasının oğlu-kuzeni ile, rahmetli Mehmet Yayla enişte ile evliydi. Yıldızhan Hoca’nın amcası Şevki Gökhan Yayla ile tanışırım, çünkü rahmetli babam İsmet Kara ile iyi görüşürlerdi.

Yıldızhan Hoca’yı ise çok geç tanıdım. Leventpınar Derneği’nin 60. Kuruluş yıldönümü için tasarladığım ve düzenlediğimiz geceye davet etmek için ziyaret ettim, gelemedi ama okunmak üzere bir mesaj aldım kendisinden. Okundu da o mesaj gecede. Hocayı, Yönetim Kurulu Üyesi olduğu Sevgi-İnan Kıraç Vakfı’nda, Acıbadem’de ziyaret etmiştim. İnan Kıraç yakın arkadaşıydı.

Yıldızhan Hoca’nın babası İbrahim Yayla, İstanbul’daki önemli bürokrasi görevleri sonrasında Ödemiş’e hakim olarak tayin olur 1930’larda ve orada görevler yapar. Aynı zamanda dava vekili olarak da şimdiki Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran’ın dedesi, Prof. Baskın Oran’ın da babası olan Hüseyin Ekrem Oran ile ortaklık yapar. Bir yandan da Halkevi Başkanıdır.

İkili ortaklığın yanında ailece görüşen iki yakın dosttur. Bunu dört yıl önce Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran’dan dinledim, bilmiyordum daha önce. Bu arada yazıya nokta koymadan önce Şevki Gökhan Yayla’yı aradım, konuştuk. O da Ödemiş’te abisi İbrahim Yayla’nın yanında kalmış, ilkokulu da Yıldızhan Hoca ile beraber Zafer İlkokulu’nda okumuş. O günleri andık.

Haliyle, Yıldızhan Hoca ve rahmetli kardeşi, kadın-doğum uzmanı Dr. Günhan Yayla da Ödemiş’te doğmuştur. Aile sonradan yeniden İstanbul’a gelmiş, iki kardeş İstanbul’da eğitim görmüşlerdir. Yıldızhan Hoca ilköğrenimini Ödemiş’te yaptıktan sonra 1956’da Galatasaray Lisesi’ni bitirmiştir.

İ.Ü. Hukuk Fakültesi sonrasında Ord. Prof. Sıddık Sami Onar’ın kürsüsünde doktorasını yapmıştır. 1974’te doçent, 1982’de profesör olmuş, İ.Ü. SBF’de dekan yardımcılığı, İ.Ü.’de rektör yardımcılığı yapmıştır.

1987’de GS Lisesi Müdürü olmuş ve mezun olduğu okulda müdürlük yapma onuruna erişmiştir. 1992’de de GS Eğitim ve Öğretim Kurumları Başkanı olmuş, bilahare GS Ün. Kurucu Rektörü olarak 2000’e kadar bu görevini sürdürmüştür.

1937 doğumlu Yıldızhan Hoca’yı Şubat ortasında kaybettik. GS Lisesi Müdürlüğü, GS Üniversitesi Kurucu Rektörlüğü yapmıştı. GS camiasında önemli bir figürdü. İdare Hukuku ve Kamu Hukuku alanında da kitapları da olan önemli bir hocaydı.

Yıldızhan Hoca’yı çocukluğundan Ödemiş’ten tanıyan eski Turizm Bakanlarından, Cumhuriyet Vakfı Başkanı ortak dostumuz Dr. Alev Coşkun şöyle tanımladı ardından kaleme aldığı yazıda:

“Yıldızhan’ın Cumhuriyete bağlılığı babasından kendisine kalmıştı. Şakaklarında hafif beyazlamış gür saçları, etkileyici gözleri, derin hukuk bilgisi, toplumsal yaşam birikimi ve içtenlikli konuşma yöntemiyle Prof. Dr. Yıldızhan Yayla, karizmatik bir kişiliğe sahipti. GS Liselilerin efsane ‘Yıldız Ağabeyi’ idi. İdare Hukukunun duayen hocasıydı. Bilgili, deneyimli, dengeleri koruyan çok etkin bir yönetici, öğrencilerin çok sevdiği hocasıydı.”

Yıldızhan Hoca, GS Divan Kurulu Üyesi ve başta GS Topluluğu İşbirliği Kurucu Genel Sekreterliği olmak üzere GS camiasının bütün önemli kuruluşlarında şeref mevkiindeydi.

Kendisine Yüce Tanrı’dan rahmet, geride kalan ailesine başta oğulları İzmir’de yaşadığını öğrendiğim Gökçe ve İstanbul’da öğretim üyesi olan Ahmet Yayla olmak üzere, tüm sevenlerine sabır ve başsağlığı dilerim.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.