METİN TOMBUL’UN ARDINDAN
Muzaffer Ayhan Kara
-Metin Tombul, Erzincan’ı yerle bir eden ve 40 bine yakın canı alan, şehri altüst eden büyük felaketin (1939 depremi) hemen ertesindeki yıllarda dünyaya gelen çocuklardan...
1941 doğumlu. Yakın arkadaşlarından Turan Yılmaz gibi… Kerim Özcanlı gibi… Yine çok yakın zaman önce yitirdiğimiz Tiyatro Sanatçısı Volkan Saraçoğlu gibi… Daha pek çok değerli sima gibi...
Onların hemen hepsi Erzincan Lisesi mezunu ve sonrasında da üniversiteye giderek önemli okullarda öğrenim gören ve sonra da branşlarında ülkeye katkıda bulunan simalar.
Harbiye’ye giren ya da tüccarlığı seçen de var ama çoğu Erzincan Lisesi ve ardından da üniversiteyi seçen bir kuşaktan Metin Tombul da onlardan.
Bendeniz, bu kuşağı Erzincan’a basın alanında hizmet vermeyi seçtiğimde, yaklaşık 9 yıl önce tanıdım ama aramızda öylesi bağlar oluştu ki, neredeyse onlarla beraber doğmuş ve büyümüş gibi hissediyorum kendimi.
Metin Tombul, Turan Yılmaz, Kerim Özcanlı ve hepsi; muhteşem bir kuşaktır. Aralarında çok önemli akademisyenler de vardır.
Erzincan’ın Pınarlarından Birisi Kurudu
Metin Tombul bir süredir rahatsızdı, adeta tekliyordu. Zamanında birden fazla dalda aşırı spor yaptığı için kalp büyümesi sıkıntısı oluşmuştu. Yine de şiirlerine, dil araştırmalarına devam ediyor, peş peşe kitaplar yayımlıyordu. Erzincan gecelerinde okuduğu şiirleri, kitaplarıyla belleğimizde şimdi.
Çünkü, onu geçen ay kaybettik. Tedavi gördüğü Antalya’da toprağa verdik. Son yıllarda ikinci evliliğini yaptığı ve yine hemşehrimiz olan emekli eğitimci Vala Hanım’la mutlu bir beraberliği vardı. Yazları Erzincan’a gelirler, zaman zaman İstanbul’da, bazen Antalya’da olurlardı. Bir ayağı da evlatlarından birinin ve torunlarının yaşadığı Fransa’daydı Metin Ağabey’in.
Eğitimci - Sporcu - Şair - Yazar
Erzincan’ın Bahçeliköy beldesindendir. Erzincan Lisesi sonrasında Atatürk Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı’nda iki yıl okudu ama ailevi nedenlerle bitirmeden bıraktı, sonra da 1967’de öğretmen okulu bitirme sınavlarına girerek eğitimciliği tercih etti.
Tombul, Erzincan’ın çeşitli okullarında öğretmenlik ve müdürlük yaptı. Ayrıca Sümerler Ortaokulu ve mezun olduğu Erzincan Lisesi’nde sözleşmeli beden eğitimi yaptı. Türkçe ve edebiyat branşlarının yanında spor adamı olarak da Erzincan’a katkıda bulundu. Erzincanspor’da genel kaptanlık yanında Futbol Ajanlığı ve çeşitli branşlarda hakemlik yaptı.
Metin Ağabey, 1979’da atandığı Antalya’daki öğretmenliğine çocuklarının eğitimi nedeniyle burada devam etme kararı aldı. Ancak, Erzincan’a her yıl geldi ve her fırsatta memleketini kucakladı, memleketinin kültürüne katkıda bulundu. "Erzincan Dil Sözlüğü" bu bağlamda önemli bir kültürel mirastır. Ayrıca, Sevdamın Adı Erzincan, Dudakların Bende Kalsın, Hüküm: Müebbet adlı şiir kitapları Erzincanlılar arasında efsane olmuştur.
Birlikte de Çalıştık
Metin Tombul, üç yıl süre ile yayımladığım Erzincan Postası’nda köşe yazarı olarak Erzincan’a katkıda bulundu. Gazetenin yayınına son vermesi sonrasında ise hep birlikte o da içimizde olmak üzere Erzincanlıların Sesi haber sitemizde yazılarını sürdürdü.
Baba Turan ve Arkadaşları Yalnız Bırakmadı
Başta Turan Yılmaz olmak üzere arkadaşları son yolculuğunda Metin Ağabey’i yalnız bırakmadı. Baba Turan, biliyorum çok üzgün şimdi. Peş peşe Metin Tombul ve Volkan Saraçoğlu’nu toprağa vermek kolay mı? Daha ilkokul birde kesişen, mahallede devam eden, bugünlere taşınan 60 yılı aşan dostluklardan söz ediyoruz. Dile kolay.
Vala Hocam, Siz de geç buldunuz, çabuk kaybettiniz. Ama bilin ki Metin Hoca’nın dostları sizi bırakmaz. Siz de çok iyi bir Erzincanlısınız çünkü.
Erzincan’ın başı sağ olsun
Erzincanlı hemşehrilerim; hepinizin başı sağ olsun. Kırk yılda bir gelen türden bir adamı kaybettik.
Rahat uyu Metin Ağabey; verdiğin eserlerle ölümsüzleştin. Mezar taşına hacet bırakmayan kitapların var Erzincan’la ilgili… Her biri kütüphanelerde…
Umarım Erzincan İl Kültür Müdürlüğü ve Belediye bir işi tamamlar. Başta Erzincan Dil Sözlüğü olmak üzere Metin Hoca’nın Erzincan şiirlerini dijital ortama kazandırır.
Metin Tombul’u “Erzincan için” kaleme aldığı bir şiiriyle analım burada…
Ancak, bir yazıya sığmaz ki o koca yürekli insan, devamını da bir dahaki yazıya bırakalım…
Hüzün Damlaları
Ben bu topraklara terimi gömdüm
Dağına taşına ferimi gömdüm
Öyle kıymetli ki benim gözümde
Bedenim yetmedi serimi gömdüm.
Attıkça şu kalbim ona köleyim
Yollar bırakmıyor koşup geleyim
Dileğim odur ki yüce Mevla’dan
Nasip etsin yollarında öleyim.
(20 Şubat 2009)
Not: 26 Kasım 2014 Çarşamba günü Saat: 18.00-24.00 arasında Fenerbahçe’deki TCDD Tesisleri’nde Baba Turan, Metin Tombul ve Volkan Saraçoğlu için bir anma etkinliği düzenliyor. İlgilenen hemşehrilerimize duyurulur.