20 Ağustos 2022 - Cumartesi

"EĞİN DEDİKLERİ KÜÇÜK BİR ŞEHİR"DEN DE ÖTE…

Yazar - Muzaffer Ayhan Kara
Okuma Süresi: 10 dk.
Muzaffer Ayhan Kara

Muzaffer Ayhan Kara

-
Takip EtGoogle News

Uluslararası Erzincan Kemaliye (Eğin) Kültür ve Doğa Sporları Şenliği’nin 38'incisi bu yıl Ramazan Bayramı’nın hemen ardından 28 Haziran-2 Temmuz 2017 tarihleri arasında yapıldı.

         KEMALİYE'YE ERGAB ÇIKARMASI

Erzincanlı Gazeteciler Birliği (ERGAB) üyesi bir grup gazeteci olarak KEMAV’ın nazik davetine icabet ederek, soluğu Kemaliye’de aldık. Bendenizin yanında erzincanlilarinsesi.com ve Özden Gazetesi adına Başkan Sedat Sevim ile birlikte Hüseyin Bilgiç, Erzincan Gazetesi adına Şener Kara, Habertürk’ten Veli Sarıboğa Kemaliye şenliklerinin nabzını tuttuk. Burada Veli’ye bir parantez açayım; uzun yıllar Sabah’ın adliye muhabirliğini yürüten Kemah’ın Kayabaşı köyünden hemşehrimiz, geçen yıldan bu yana da Habertürk Gazetesinde görev yapıyor. ERGAB’dan Altan Cankut ve Mehmet Işık da bölgedeydi ve birleştik tabii. KEFTUD ile Kemaliye’ye yolunu düşüren Emine Güngör de iki günlük Kemaliye programımızda periferimizdeydi.

ULUSAL BASINDAN İSİMLER

Bu arada, bendenizin dışında ulusal basından; NTV programcısı Celal Pir, Hürriyet Ekonomi Yazarı Vahap Munyar ve Sabah Ekonomi Yazarı Şeref Oğuz da şenlikler sırasında Kemaliye’deydi. Şenliklerin ve dolayısıyla Kemaliye’nin Erzincan basınının yanında Odatv, Hürriyet, Sabah gibi popüler ve çok okunan basın organlarında konu olması daha geniş bir kesimin bu güzelim beldeye ilgisini çekiyor.

KEMALİYE BAMBAŞKADIR

Yukarı Fırat Havzasının merkezinde yer alan ve Fırat’ın nefis bir kanyonundan gelinen Karasu kolu kenarında kurulu olan Kemaliye, eşsiz doğası, otantik mimarisi, birbirinden değerli insan kaynaklarıyla ülkemizin nadide bir coğrafyasını oluşturuyor. Tarihi Kentler Birliği’nin de kurucu üyesi olan Kemaliye, Eğin’den bu yana tarih kokan bir kent aynı zamanda. Sadece tarih mi? Kemaliye’nin özgün folklorü de görülmeye, yaşanmaya değer. O türküler, o maniler bambaşkadır. Gurbetin bin bir çeşit rengini yansıtırlar, gurbetin tarihini de.

"ORDA BİR KÖY VAR UZAKTA…"

Ahmet Kutsi Tecer’in Türkiye’ye köyü sevdiren ve bestelenerek bir okul şarkısına da dökülen "Orda bir köy var uzakta" şiirine konu olan eşsiz güzellikteki Apçağa Köyü de Kemaliye’nin çok yakınında bulunuyor. Apçağa, şimdi hala örnek bir köy; yaşlanmadan, ölmeden Kemaliye ile birlikte gezilecek, tozulacak bir köy.

Kemaliye’ye gelmişken bu kez İstanbul Moda’dan da komşum olan Kemaliyeli Tevfik Öztürk ile Apçağa’nın yanında, önemli köylerden Toybelen’e de (Gemürgap) gittik. Kendisi mimardır; bana kendisinin eseri olan ve yöreye adapte edilen  bir evi de gösterdi yol üzerinde. Toybelen, dostum yazar ve fotoğrafçı Lütfi Özgünaydın’ın köyü. Ona da sürpriz yapalım dedik, aramadan gittik ama bir yere geçtiği için köyünde görüşme imkanı bulamadık. Tabii daha önce şenliğin açıldığı gün görüşmüştük.

Apçağa’da Ahmet Kutsi Tecer Kültür Merkezi-Müzesi’nde Dernek Başkanı da olan Hadi Yurdakul ve ailesinin konuğu olduk. 10 yılda tamamen köylünün ve derneğin çabalarıyla hayata geçen bu müze her türlü övgüyü hak ediyor; çok güzel bir sivil toplum çabası olarak ödüllere layık. EKEV’in bu güzel örneğe bir ödül vermeyi programına mutlaka alması lazım. Keza Erzincan İl Kültür Müdürlüğünün ve ilgili bakanlığın da. Hadi Yurdakul ve arkadaşlarını, bütün Apçağalıları kutluyorum. Sadece müze değil, köyün tamamındaki değerler için. Apçağa’ya gelmişken H. Hüseyin Duru dostumuzu ziyaret etmemek olmazdı. Evinin kapılarını olanca konukseverliğiyle açan Duru da Apçağa’ya değer katan simalardan. Kemaliye’ye emeği çok; KEFTUD başkanlığını da başarıyla yürütmüştü.

İSMAİL YÜCEL’İN "SIRAT ON FIRAT" HAYALİ

Zengin kültür birikimi ve eşsiz doğal güzellikleriyle öne çıkan Kemaliye’de bulunan ve dünyanın en görkemli kanyonlarından biri olan Karanlık Kanyon, her yıl daha fazla ilgi görüyor. Türkiye’de bir ilk olarak 2009 yılında Kemaliye Karanlık Kanyon’da gerçekleştirilen ve adrenalin tutkunlarının nefesini kesen Base Jump atlayışları 2010-2011- 2012-2013-2014 ve 2015 yıllarında uluslararası düzeyde sporcu katılımıyla gerçekleştirilmişti. Müessif kaza yüzünden bir yıl arayla yeniden gündeme geldi. Bu kez ABD, Kanada, İsveçli dört yabancı sporcu atlayış yaptı. Şenlikler, Erzincan Valiliği'nin himayelerinde Kemaliye Kaymakamlığı'nın destekleri ve Kemaliye Kültür ve Kalkınma Vakfı (KEMAV) ile Kemaliye Belediye Başkanlığı’nın işbirliği ile gerçekleştirilmekte. Şenliğin ana temaları her yıl olduğu gibi bu yıl da "Özgün kültür ziyafeti, doğa sevgisi, spor ve kardeşlik". Kemaliye Folklor Turizm ve Spor Kulübü Derneği'de (KEFTUD) folklor ekibi, korosu ve saz heyetiyle şenliklere önemli katkıda bulunuyor.

KEMAV Başkanı İsmail Yücel’in bir hayali de Karanlık Kanyon üzerinde "Sırat On Fırat" yürüyüş köprüsünü hayata geçirmek. Taşları kırarak yollar açan Eğinliler bunu da başarır. O köprüden zaman içinde geçeriz.

KEMALİYE DEMEK GÜZEL İNSANLAR DEMEK

Daha önce birisi şenlik için olmak üzere üç kez gittiğim Kemaliye’ye bu şenlikte dördüncü kez gitmiş oldum. Çok sayıda Kemaliyeli dostumla karşılaşacağımı biliyordum. Öyle de oldu. Güzel karşılaşmalar, güzel sohbetler…

Bu arada şenliklerin birkaç kahramanını da saymadan olmaz; Başta Dr. Feridun Çelikmen. Aytül Erdaloğlu ve Kadriye Ünal, KEFTUD Başkanı Murat Akoğlu ve Atilla Garzan gibi yönetici arkadaşları. Belediye Başkanı Mustafa Haznedar zaten şenliklerin "babası". Konuk severlikleri için hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Erzincan Milletvekili değerli arkadaşım ve bir zamanlar yayınladığım hala unutulmayan Erzincan Postası’nın Yazarı Serkan Bayram’la birlikte olmak da keyifliydi.

500 atlı ile Kurtuluş Savaşı’na destek veren ve bu yüzden "Eğin" iken Mustafa Kemal’e atfen Heyeti Temsiliye kararı ile "Kemaliye" olan, Taş Yolu destanını yazan bu kasaba bir yeryüzü cenneti.

Lütfü Özgünaydın’ın roman ve öykülerinde Eğin, bir belgesel gibidir. Keza onun ve yakın zamanda kaybettiğimiz Fotoğraf Sanatçısı Sıtkı Fırat’ın fotoğraflarında da Kemaliye (Eğin) bütün görkemiyle yansır. Ne iyi ki şenlikler kapsamında Sıtkı Fırat Fotoğraf Sergisi de açıldı. Ankara’da Fırat Color’da  tanıştığımız oğlu Aykut’la sergi açılışında yeniden karşılaşmak kısmet oldu. Ankara’daki Kemaliyelilelerin önemli ismi Gönül Önderoğlu ile Kemaliye’de karşılaşmak da güzeldi.

ŞENLİKTEN SAYFALAR

Son derece renkli ve çeşitli etkinliklere, doğa ve spor, kültür aksiyonlarına ev sahipliği yapan Kemaliye’de bir de bakalım neler yaşandı?

Karanlık Kanyon’daki Base jump atlayışları ve Cennete Açılan Kapı’dan wingsuit (yarasa adam uçuşu) şenliğe damga vuran etkinliklerdi. Sıtkı Fırat Fotosafari, Ömür Haznedar Halk Yürüyüşü, H. Ali Ataman Bisiklet Yarışları, Bülbül deresi yürüyüş rotası açılışı, Tahir Sehlikoğlu Su Sporları Yarışları, TDF Uluslararası Kaya Tırmanış Yarışması, Veli Karaca Cirit etkinliği, Apçağa H. Hüseyin Duru Çocuk parkı açılışı, Bisiklet Federasyonu Dağ Bisikleti Yarışları, Topkapı’da KEMAV Çocuk Parkı Açılışı’nın yanında çok çeşitli ve özellikle çocuklara dönük atölyeler gerçekleştirildi.

Köy ürünleri ve el sanatları sergi açılışı, Sırat On Fırat paneli, fotoğraf sergileri, konserler ve tabii ki eksik olmayan nefis KEFTUD halk oyunları gösterisi, korosu. "Daha ne olsun" dedirten bir dört gün…

ERZİNCAN’DA İÇ TURİZM CANLANABİLİR, CANLANMALI

Fırsatınız olursa tercih hakkınızı mutlaka bu cennet köşe için kullanın, tadı damağınızda kalacak. Bilhassa Erzincanlı hemşehrilerimize seslenmek isterim; merkezde veya başka ilçelerde, köylerinde uzun koca bir yaz geçiriyorsunuz her yıl. Arada bir çıkıp etrafı dolaşın, değişik ilçeleri, beldeleri tanıyın. Kemaliye ve bazı köyleri de mutlaka gezilip görülecek yerler.

Aslında Erzincan’ın yerel yöneticilerinin bu konuda bir işbirliği geliştirmesi gerek. Karşılıklı çabalarla farklı ilçelerden birbirine ziyaretler için günübirlik ya da bir gece de kalınacak turlar düzenlenebilir. Yeter ki istensin. Böylelikle hem Kemaliye gibi değerler bütün bir yaz hareket kazanır hem de köylerine gelen insanlar arada bir köyünün dışına çıkarak memleketini daha geniş çerçevede tanır ve yaşar.

Kemaliye’nin yanında Kemah, şimdi koca baraj gölüyle İliç’e bağlanan Kuruçay vadisi, Refahiye’nin çam ormanlarıyla kaplı Dumanlı Yaylası, tarihi kimliğiyle Tercan, Ekşisu, Ergan ve daha nice değerleriyle Erzincan merkezde de  hayat var.

ERGAB heyeti olarak Kemaliye, Kemah, Refahiye Dumanlı Yaylası ve Erzincan’da güzel günler geçirdik. Tabii bayramda da İliç’in Leventpınar ve Boyalık köylerindeydim; annem-babam ve akrabalarımla buluştum. O da ayrı bir keyifti.

Sedat Sevim’in Kemah’taki Köyü Bozoğlak’ta baba evinde Veli Sevim Amca’yla ikinci kez buluşmak gibi.

Erzincan’daki önemli ayağımız, Erzincan Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Celil Atilla Uymaz kardeşimizin değerli konukseverliği, Erzincanlı gazetecilere verdiği kıymet her zamanki gibi bambaşkaydı. Ekşisu’yu, kaplıcaları da gezdirdi bize. Onları ayrıca yazmadan olmaz.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.