22 Ağustos 2022 - Pazartesi

TARLABAŞI’NDAN KEMALİYE (EĞİN) TÜRKÜLERİ

Yazar - Muzaffer Ayhan Kara
Okuma Süresi: 3 dk.
Muzaffer Ayhan Kara

Muzaffer Ayhan Kara

-
Takip EtGoogle News

Bana gelen son kitaplardan birisi de hemşerim Asst. Prof. Burhan Tarlabaşı’nın imzasını taşıyan, “Türkü Formunda Bestelenen Kemaliye (Eğin) Türküleri” adlı derleme.

21X29,5 ebadındaki 182 sayfalık büyük boy çalışmanın editörü Cebrail Kalın, notaları da Tarlabaşı hazırlamış. Mizanpaj ise İsmail Batı’nın. Geçen yılın Ocak ayında yayımlanan kitapta türkülerin nota ve sözlerinin yanında kimi açıklamalar, anekdotlar da yer alıyor.

Eserin girişinde Kemaliye (Eğin) halk musikisine ilişkin bilgilendirme ile TRT’de kayıtlı türkü ve halaylardaki yanlışlıklara ilişkin metinler var.

Alfabetik sırayla türkü sözlerinin notalarıyla birlikte yer aldığı kitabın sonunda halaylar da var.

Toparlarsak; üç bölümden oluşan eserler “Yayınlanmış eserler”, “yayınlanmamış eserler” ve “Ek: Kemaliye (Eğin) Halaylarından Örnekler” olarak sıralanmış.

Klarnetin de temel enstrüman olarak yer aldığı Kemaliye (Eğin) yöresi türkü ve halayları ülkemizin ve Erzincan’ın en zengin folklorik yöresi olarak dikkat çekicidir. Klarnet (gırnata) Harput (Elazığ) yöresinindir ama coğrafya olarak, Kemaliye tabii Erzincan’a bağlandığı için klarnet de bağlanmıştır. Yoksa Erzincan’ın temel enstrümanları davul-zurna ve bağlamadır.

Kemaliye’ye dört beş kez gittim. Günlerce kaldım. Folklorunu yerinde yaşadım. Hem özel ortamlarda, meşkte hem de meydanda. Televizyon ve radyoda da rastladığımda bakar, kulak veririm.

Burhan Tarlabaşı’da Kemaliye folkloruna, musikisine oldukça katkı sunan bir müzik adamı, kaval ustasıdır. Bu konuda hocalık mertebesine erişmiştir. Bu kitap da önemli bir kaynak olarak Kemaliye folklorunun arşivine geçmiş oldu.

Not: Bu güzel kitaba sahip olmak için 0535 944 55 44 numaralı telefonu arayabilir ve ismailbati24@gmail.com e-mail adresine yazabilirsiniz.

 

O halde üç bölümden birer eserin sözleriyle noktalayalım kitap hakkındaki bu yazıyı… Önce yayınlamış bir eser, sonra yayınlanmamış bir eser en sonra da bir halay…

 

Senin Sevgin Bir Giz Gibi

Senin sevgin bir giz gibi

Durur gönül hücresinde

Söylenmedik bir söz gibi

Aşkımın ilk hecesinde

 

Yaprak olur yeşillenir

Toprak olur filizlenir

Ele vermez hiç kendini

Bakışlarda hep gizlenir

 

Akan suda sesi vardır

Bir tatlı busesi vardır

Bazen olur acımasız

Öldürür hevesi vardır.

 

Gurbet

Kuru bir yaprak gibi

Savurdu beni gurbet

Çöldeki toprak gibi

Kavurdu beni gurbet

 

Bahtımı sır eyledi

Hasrete kur eyledi

Gönlüme tur eyledi

Çağırdı beni gurbet

 

Gözümde yaş koymadı

Ömrüme düş koymadı

Meydanda suç koymadı

Ayırdı beni gurbet

 

Ben kendimi ararken

Neyim, kimim, sorarken

Dertler beni sararken

Doyurdu beni gurbet.

 

Adalarda Vardır Kamış

Ah adalarda vardır gamiş

Ah uzar uzar vermez yemiş

Ah oğlan bekar gız görmemiş

Ah bu sırra kimse ermemiş

 

(Nakarat)

Ah yürü dilber naz eyleme

Ah kaş altından göz eyleme

Ah ayak kaldır göz eyleme

 

Ah kayalar gölgelendi vay

Ah güzeller suya yendi vay

Ah üç güzelden birine vay

 Ah yüreğim tazelendi.

(Nakarat)

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.