20 Ağustos 2022 - Cumartesi

ERZİNCAN’DAN KEMAH’TAN…

Yazar - Muzaffer Ayhan Kara
Okuma Süresi: 6 dk.
Muzaffer Ayhan Kara

Muzaffer Ayhan Kara

-
Takip EtGoogle News

Kemaliye’ye ve İliç’e; köylerim Leventpınar ve Boyalık’a gelip Erzincan’a, Kemah’a uğramamak olur mu? Tabii ki olmaz. Son olarak 13 Şubat 2016’da Erzincan’ın Kurtuluş Bayramı münasebetiyle ERGAB heyeti olarak Erzincan’daydık.

Bu ziyareti de, her zaman konuksever gazeteci dostu, iyi hemşehri, Erzincan Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Celil Atilla Uymaz kardeşimize borçluyuz. Ekşisu’yu ve Kaplıca Tesislerini de gezdirdi ki çok iyi oldu. Buradan izlenimlerimi paylaşacağım.

KEMAH VE SAKLI BAHÇE

Kemaliye’den dönüşte ERGAB Başkanımız Sedat Sevim’in köyü Kemah’ın Bozoğlak köyüne (Ihtik) geldik geceleyin ve orada Veli Amca’nın - Ayşe Teyze’nin (Sedat Sevim'in babası ve annesi) ikinci kez konuğu olduk.

Sabah ise Kemah Sultanmelik Şenlikleri açılışındaydık. Açılışta Sayın Vali başta olmak üzere üst düzey katılım dikkat çekti. Belediye Başkanı Osman Kemal Aslan, İhsan Payalan, Mustafa Kaçmaz, Alican Binay, Mehmet Oral ve Betül Gezgin gibi dostlarla buluşmak güzeldi.

Öğlenden sonra da, Saklı Bahçe'deki piknikte davul-zurna eşliğinde yöre oyunlarına eşlik ettik. Kemahlı gazeteci, Türkiye’nin ilk kadın spor muhabiri değerli dostum Gül Sökmen'de oradaymış ama karşılaşamadık.

Saklı Bahçe muhteşem, sıklıkla gidilecek bir yer.

Bu arada Kemah Köyleri Dostluk Turnuvası finalinde Boğaziçi’ni penaltılarla geçerek şampiyon olan Kerer’i de kutluyorum. Türkiye’nin en önemli futbol turnuvalarından birini Kemahlılar 40 yıldır başarıyla sürdürüyor. Bravo.

DUMANLI YAYLASI ON BEŞ DOKTORA BEDEL

Erzincan’a gelmeden önce Refahiye Dumanlı Yaylası’ndan söz etmem gerek. Arkadaşımız Şener Kara’nın memleketi Refahiye’nin Pınaryolu Köyü, merkeze çok yakın.

Dumanlı Yaylası Erzincan civarının çam ormanlarıyla kaplı tek beldesi. Koca bir çam ormanıyla kaplı bu yayla muhteşem. Yaklaşık 2 bin metre ve ateş yakmadan saatlerce durmak zor. Nefis sular fışkırıyor. Karpuzu ve içecekleri bu sularda soğutuyorsunuz. Hem de ne soğutmak!

Erzincan’dan Celil Atilla Uymaz arkadaşımız ve bacanağı, Şener’in üç köylüsünün de katıldığı pikniğimiz ömre bedeldi dersem hiç de abartmış olmam. Unutulmaz bir gün geçirdik Dumanlı Yaylası’nda.

Şu notu da düşeyim; Başbakan Binali Yıldırım da malum Refahiye’nin Kayı köyünden ve o da Dumanlı’ya bayılıyor, her fırsatta çıkıyor, duyduğum kadarıyla dinlenmek için bir de evi varmış yaylada.

ERZİNCAN’IN EKŞİSU’YU VAR

Ekşisu’yu Erzincan Belediyesi bir proje bağlamında tamamen elden geçirmiş. Bu dinlence ve piknik alanı Erzincan’ın en önemli markalarından. O nedenle ne kadar sahip çıkılıp bakılsa yine de az. Akşamı ayrı güzel, gündüzü ayrı güzel… Göller etrafındaki restoran ve kafeler mükemmel.

Konuk olduğumuz yerdeki lezzet ve servis dört dörtlüktü doğrusu. Ambiyans da mükemmel olunca dört köşe oluyor insan. Akşam göldeki su ve ışık cümbüşü ambiyansı daha da değerli kılıyor. Çeşmelerden akan mineralli suları avucunuzdan yudumlamak bambaşka. Erzincan’ın hangi ilçesine, beldesine, köyüne giderseniz gidin, Ekşisu’ya en az bir kez gelip vakit geçirmezseniz doğrusu yazık derim.

ERZİNCAN KAPLICAYA KAVUŞMUŞ

Celil Atilla Uymaz, Ekşisu’dan sonra henüz çiçeği burnundaki belediyenin işlettiği termal tesislere, halk arasındaki deyimle kaplıcalara da götürdü bizi.

4.70X3.80 ebadında 12 ayrı üniteyle günübirlik hizmet veren bu tesis randevu usulüyle hizmet veriyor. Yaz aylarında randevusuz hizmet almak zor, benden söylemesi. İster bir kişi, ister ailece bir üniteye girip belli bir zaman kalıyorsunuz cüzi bir ücretle. Ünite içinde termal havuzdan başka soyunma odası ve ayrıca duşlar da var. Yanınızda havlu vb. olması lazım. 0446 231 44 24 - 231 44 25 numaralı telefonlarla rezervasyon yaptırılabilir ve ilave bilgi alınabilir.

Tesiste su seviyesi ayarlanabiliyor ve her kullanıcı için yeniden dolum yapılıyor. 33 derece olan su ısısı güneş enerjisiyle 40 dereceye kadar çıkabiliyor. Sudaki karbondioksit ayrıştırılarak olası olumsuzluklar engelleniyor.

Tesis, Erzincan Belediyesi ve KUDAKA tarafından finanse edilmiş. Yatırım bedeli 1 milyon 150 bin lira. 2016 Temmuzu’ndan  bu yana hizmet veriyor.

Tesisteki suyun yararlı olduğu durumlar ise şöyle; Romatizmal hastalıklar, kronik  bel ağrıları, miyoizt, tendinit, yumuşak doku ve ortopedik travmalar, uzun süreli hareketsizlik hali, nörolojik rahatsızlıklar, stres bozukluğu, spor yaralanmaları vb.

Tesis yeni ve bazı eksikler var. Erzincan Belediyesi şu noktaları göz önüne alabilir; tesiste bir kafeterya bekleyenlere hizmet verebilir. Yazlık ve kışlık bölümleriyle hizmet verecek bu kafeteryada havlu vb. ürünler de satılabilir. Çok geniş arazisi olan tesiste çocuklar için bir oyun parkı ve hobi alanları da kurulabilir.

Erzincan’ın çeşitli ilçelerinden de kaplıcaya rezervasyonla toplu servis yapılabilir. Bu konuda yerel yöneticilere de iş düşüyor. Bunun için daha elverişli olan ilkbahar ve sonbahar ayları seçilebilir. Tesis karakışta iki üç ay kapalı. Hemşerilerimiz kaplıcayı gündemine almalı, yararlanmalı. Erzincan Belediyesi’ni bu konuda kutluyorum.

XXX

Erzincan’da bir önemli gelişme de el değiştiren ERT’nin canlı yayın aracına sahip olması ve Erzincan’ın her yanındaki önemli etkinlikleri hemşehrilerimize aktarabilmesi. Biz Kemaliye’deyken de Kemah’tayken de canlı yayın aracı oradaydı.

ERT’ye yayın yaşamında başarılar diliyorum.

Bu arada bir duyumumu da aktararak bitireyim yazıyı; dikkatli okurlarım anımsayacaktır, geçen yıl 13 Şubat’ta Erzincan dönüşü Ergan Dağı’nı çokça işlemiş ve buradaki otel eksikliğini vurgulamıştım.

Bir işadamı hemşehrimizin Ergan’da otel yapımına talip olduğunu duydum. Haydi hayırlısı diyelim.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.