SÖYLESEM TESİRİ YOK SUSSAM GÖNÜL RAZI DEĞİL
Sedat Sevim
-Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan insanları hep tehlikeli görmüşümdür. Onun için de çok şükür hayatımın hiçbir anında bilgim ve de belgem olmadan hiçbir konuyu kamuoyuna yansıtmamışımdır.
Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olarak birilerini bel altı vurarak eleştiren insanların, ya kafasının arkasında başka hesaplar vardır. Ya akıllarınca kendilerine menfaat sağlamak, birilerine şirin görünmek vardır. Ya da, toplumda bir kaos çıkarma niyetleri vardır.
Hakaret olmadan, edep sınırları içerisinde yapılan eleştirilere her zaman saygı duymuşumdur ve eleştirinin olması gerektiğine de inanmışımdır.
Son günlerde özellikle sosyal medyada oluşturulan algı operasyonu, bazı kişiler tarafından; Erzincanlıların birlik beraberliğine zarar verici, ayrıştırıcı, asılsız, terbiye sınırlarını aşan yorumlar yapılmasına zemin oluşturmuştur.
Toplum içerisinde, birlik beraberlikten, kardeşlikten, hoşgörüden bahseden bazı insanların öyle yorumları vardı ki, okudukça insanlığımdan, inandığım değerlerden utandım. Bu kin bu nefret nedir. Biz nasıl, niye bu hale geldik.
"Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır" sözünden yola çıkarak, susmaya gönlüm razı olmadı.
Ben bizzat şahit olduğum ve bildiklerimi detaylarıyla dilim döndüğünce anlatayım. Anlatıyım ki, Huzuru mahşerde vebal altında kalmayayım;
Kısa adı AYEDER, Anadolu Avrupa Yakası Erzincanlılar Derneği.
Tabela derneği değil. İstanbul'da Erzincan'ın en ciddi sivil toplum kuruluşlarından biri.
Önemli etkinliklere imza atıyor. Bu etkinlikleri yaparken de, İstanbul'da faaliyet gösteren ilçe sivil toplum kuruluşları (STK) ile istişareler yapıyor ve etkinlikleri birlikte gerçekleştiriyor.
2009 yılında kurulan AYEDER, 2012 yılından bu yana da ilçe STK'larının katkılarıyla "Erzincanlılar Şöleni" organize ediyor.
Geçtiğimiz yıl tüm hazırlıkları yapıldığı halde, şölen tarihine kısa bir zaman kala İlçe STK'ları ile yapılan istişare toplantısında, o günlerde artan terör olayları nedeniyle şölenin iptal edilmesi kararı alındı.
Bu yılda, şölenin yapılıp yapılmaması konusunda yine İlçe STK'larının başkanlarıyla 04 Aralık 2016 tarihinde kahvaltılı bir toplantı düzenlendi ve oy birliğiyle şölenin yapılması yönünde karar alındı.
AYEDER organizasyonunda, İlçe STK'larının katkılarıyla çalışmalara başlandı. Şölenin içeriği, hangi sanatçıların katılacağı, kimlerin davet edileceği, kimlerin konuşacağı ve kısaca tüm detayları AYEDER ve İlçe STK'larının başkanları ve yöneticilerinin birlikte istişareleriyle belirlendi.
Tarih: 19 Şubat 2017. Yer: Bostancı Gösteri Merkezi.
Kırmızı-siyah-beyaz balonlarla bir gelin gibi süslenmiş salon.
Sahneden salona bakıyorum. EKEV Başkanı Sayın Sadık Ağca'nın konuşmasında ifade ettiği gibi, "Çok güzel bir tablo görüyorum."
Hınca hınç dolu salonda Erzincan'ı görüyorum. Sevgiyi, barışı, kardeşliği, hoşgörüyü, Erzincanlıların birlik beraberlik coşkusunu görüyorum.
Şimdi yazımıza bir nokta koyup, buyurun bir hafta önceye gidelim.
Tarih: 12 Şubat 2017. Yer: Fatih'te bulunan Kömür Restaurant.
Kahvaltı masasında, AYEDER Başkanı Gürsel Sarımaden, Tercan Dernekler Federasyonu Başkanı Rıdvan Budak, İliç Dernekler Federasyonu Başkanı Cahit Tatar, Kemahlılar Dernek Başkanı Mehmet Oral, Refahiye Dernek Başkanı Mahmut Kumbar, Kemaliye Dernek Başkanı Murat Akoğlu, Çayırlı Dernek Başkanı Ercan Boybeyi ve Üzümlü Dernek Başkanı Ahmet Akdağ ile dernek ve federasyonların bazı yöneticileri ve ERGAB Başkanı olarak ben varım.
Sadece Otlukbeli Dernek Başkanı mazeret bildirerek katılmamış. 8 ilçemizin 7'si kahvaltılı toplantıda hazır ve nazır.
İliç Dernekler Federasyonu Başkanı Cahit Tatar'ın başkanlık ettiği toplantının gündeminde, bir hafta sonra düzenlenecek olan Erzincanlılar Şöleni var.
Toplantıda, tüm katılımcıların ortak görüşüyle; ülkenin içerisinde bulunduğu referandum süreci dolayısıyla, konuşmacıya sataşmalara mahal vermemek ve salonda her hangi bir gerginlik yaşanmaması için siyasi kimliği bulunan (Milletvekili ve Belediye Başkanı) hiç kimseye kürsü konuşması verilmemesi kararı oybirliğiyle alındı.
Şölende, AYEDER Başkanı Gürsel Sarımaden, EKEV Başkanı Sadık Ağca ve katılması durumunda Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım dışında kimsenin kürsü konuşması yapmayacağı kararı alındı.
Buyurun tekrar o muhteşem, dillere destan şölene dönelim.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan şölende, AYEDER Başkanı Gürsel Sarımaden ve EKEV Başkanı Sadık Ağca konuşmalarını yaptılar. Erzincan Milli Eğitim Müdürü Aziz Gün de katkılarından dolayı kendisine verilen plaket esnasında kısa bir teşekkür konuşması yaptı.
Daha önce alınan karar doğrultusunda, siyasi kimliklerinden dolayı; Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Mustafa Kul, Erzincan Milletvekili Serkan Bayram, İstanbul Milletvekilleri Engin Altay, Gamze Akkuş İlgezdi ve İlhan Cihaner ile AYEDER'e kuruluşundan bugüne büyük destekler veren Şişli eski Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'e kürsü konuşması verilmedi.
Şölen sonrasında, sosyal medyada oluşturulan algı operasyonunda sanki diğer siyasilere söz hakkı verilmiş de kasıtlı olarak sadece Sayın Serkan Bayram'a verilmemiş havası estirildi ve AYEDER hedef gösterilerek, Erzincanlıların birlik beraberliğini zedeleyen, ahlaksızca yorumlara çanak tutuldu. Edep ya hu!
Sayın Bayram'a konuşma verilip ya da verilmemesi doğrudur, ya da yanlıştır. Bu yazımızın konusu değil. Yalnız öncesinde tüm STK'ların oy birliğiyle aldığı bu karara saygı duymak gerekir.
Burada bir yanlış yapıldığını söyleyen birilerinin, o muhteşem şöleni gölgelemeye çalışması ve AYEDER'e vurayım, itibarsızlaştırayım düşüncesiyle milletvekilimizi kullanarak, Erzincanlıları ayrıştırıcı yorumlara çanak tutması hoş bir yaklaşım değildir.
Çünkü, kimlerin konuşma yapacağı ve katıldığı takdirde Başbakanımızın dışında siyasi kimliği bulunan hiç kimseye konuşma verilmeyeceği kararını AYEDER tek başına değil, ilçe STK'ları ile birlikte almıştır.
Sevgi, saygı, hoşgörü, barış, kardeşlik ve birlik beraberlik içerisinde nice şölenlere İnşallah…