ADNAN ÖKSÜZ, BASIN/KÜLTÜR ÖDÜLÜNE LAYIK GÖRÜLDÜ
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları Ödülleri’ni kazanan isimleri düzenlenen basın toplantısıyla açıkladı. Sitemiz Yazarı ve Milli Gazete Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Adnan Öksüz, Basın/Kültür Ödülüne layık görüldü.
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları Ödülleri’ni kazanan isimleri düzenlenen basın toplantısıyla açıkladı. Sitemiz Yazarı ve Milli Gazete Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Adnan Öksüz, Basın/Kültür Ödülüne layık görüldü.
TYB, kültür, sanat, edebiyat ve düşünce camiasında 2022'de meydana gelen gelişmeleri takip ederek, değerlendirme sürecinin ardından ödüle layık görülen isim ve eserleri belirledi.
Basın Kültür Ödülü’ne sitemiz yazarı Adnan Öksüz layık görülürken, hikâye kategorisinde “Üç Günlük Dünyanın İkinci Günü” eseriyle Ali Işık, şiir dalında “Düşerken Söylenecek Şarkılar” eseriyle Atakan Yavuz, roman kategorisinde ise “Karlı Bir Gece Vakti” eseriyle İsmail Özen ödüle değer görüldü.
Basın toplantıda konuşan TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, TYB için 2022'nin oldukça verimli geçtiğini ifade ederek, “Geçen yıl Türkçe Şurası, Ankara ve İstanbul edebiyat festivalleri, Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni ve İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy'u anma programlarının da aralarında bulunduğu pek çok etkinlik düzenledik.
45 yıllık bilgi, birikimi, deneyim ve özgüvenle geleceğe dair önemli hedefleri ve projeleri olduğuna inandığımız, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, ‘Türkiye Yüzyılı vizyonunu birlikte oluşturalım’ çağrısına katkı sunmak istiyoruz.
2023 yılında, kamu, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, yerel yönetimler ve özel sektörle işbirliği yaparak ülkemizin dört bir yanında binlerce yıllık tarihsel ve kültürel birikimimizin sonucunda oluşan kültür, sanat ve edebiyat etkinlikleri düzenleyeceğiz. Özellikle Cumhuriyetin 100. Yılında Balkanlardan Orta Asya'ya Türk Edebiyatı ve Kuruluşunun 100. Yılında Edebiyatın Yüzüncü Yılı temalı uluslararası bilgi şölenleri için tüm hazırlıklarımızı tamamladık.
Türk dünyası başta olmak üzere, tüm dünya ülkelerine Anadolu'nun dini ve sosyal hayatında önemli görevler üstlenmiş olan Hacı Bektaş Veli, Mevlana ve Yunus Emre gibi değerlerimiz yanında Mehmet Akif Ersoy, Nurettin Topçu, Tarık Buğra, Necip Fazıl, Sezai Karakoç gibi isimlerin de artık ülkemizin anlatımında ve tanıtımında önemli isimler olarak ele alınması gerekmektedir” dedi.
TYB’nin “Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları Ödülleri”ni kazanan isimler ve eserleri;
Basın/Kültür: Adnan Öksüz
Hikaye: Ali Işık - Üç Günlük Dünyanın İkinci Günü
Şiir: Atakan Yavuz - Düşerken Söylenecek Şarkılar
Roman: İsmail Özen - Karlı Bir Gece Vakti
Deneme: Ahmet Edip Başaran - Sahipsiz Güzel
Edebi Tenkit: Servet Şengül - Epik Damar
Fikir: Taşkın Tuna - Var Olmak Ya da Olmama
Araştırma: Mustafa Çıpan - Pir-i Sani Divane Mehmet Çelebi
İnceleme: Murat Bozkurt - Sinema ve İdeoloji
Dil: Hüseyin Rahmi Göktaş - Kökses Teorisi Türkçenin Geleceği
Hatıra: Şerif Aydemir - Yaşamak Geçti Başımdan
Gezi: Kemal Kahraman - Zamanın Ayak İzleri
Şehir: Mehmet Çayırdağ - Kayseri Tarihi Araştırmaları
Tercüme: Dr. Mehmet Yazgan - Mahatma Gandi
Tiyatro: Kudret Ayşe Yılmaz - Hayat Gibi Bir Dram Bir Komedi
Biyografi: Fazıl Gökçek - Ahmet Mithat Efendi Çalışmaya Vakfedilen Bir Hayat
Çocuk Edebiyatı: Melih Tuğtağ - Kuş Jokeyleri/Gerçeği Gıdıklayan Masallar
Basın/Fikir: Abdullah Muradoğlu
Dergi: Karabatak dergisi
Türk Müziği: Dr. Gönül Paçacı - Karar Perdesi (TRT2)
Halk Kültürü: Ahmet Şenol
Elektronik Yayıncılık: www.insaniyet.net
TV Programı: Aklıselim - TRT Türk
TV Belgesel: Diyanet TV - Bir Sahaf Bin Dünya belgeseli
TYB Özel Ödülü: Fatih Belediyesi - Kültürel Belediyecilik
Kamu Yayıncılığı: Albaraka Yayınları
Özel Yayıncılık: Kadim Yayın Grubu
Yayıncılık Özel: Türk Kültürüne Hizmet Vakfı
Üstün Hizmet: Dr. Nazif Öztürk, Prof. Dr. Hasan Tahsin Feyizli ve Amir Ateş.